Exkluzív esküvő

Csörnyei Liza esküvőszervező gondolatai, tanácsai és élményei az esküvőkkel, esküvőszervezéssel kapcsolatban.
Hivatalos honlap: www.lizaeskuvo.hu

Csörnyei Liza

Friss topikok

  • habszegfű: Kedves Liza, Egyelőre csak én szólok ehhez hozzá, de remélem hamarosan meglesznek a tettesek. Nem ... (2011.12.12. 13:18) Kedves Tolvajok!
  • ßóbita: Erre el is felejtettem válaszolni: Közben már lement a dolog, jeles értékelést kaptam rá, a szöve... (2011.12.05. 23:45) Házasság Hete a Duna Tv-ben
  • aurora88: Üdvözlet mindenkinek :) Kedves Liza! A történtek ismételten letaglóztak, de erre csak egy dolgot ... (2011.12.04. 20:34) Esküvőszervező-mesterkurzus
  • kissangi: Kedves Liza! Nagyon tetszik,amit írtál a tervezett tanfolyamról,mikor lehet pontosan tudni a kezd... (2011.10.25. 17:50) Esküvőszervező tanfolyam, mesterkurzus
  • Nemorosa: Szia Liza! Én is nagy örömmel csatlakoznék a tanfolyam csapatához és Hajnihoz hasonlóan nekem sin... (2011.03.07. 18:54) Felkérés a Budapesti Kommunikációs Főiskolától

Pár őszinte szó az esküvőszervezésről

2009.06.09. 17:03

Ilyenkor nyáron nagyon el vagyok varázsolva a saját esküvőimmel, és nem vagyok nagyon nyitott az új információkra, mert egy kicsit én is ebben az általam kreált álomvilágban élek.

Viszont az élet zajlik, és néha kinyitom a szemem, és bosszankodom. Vajon miért hiszik el emberek, hogy az esküvőszervezés a párok számára ingyenes? Rengeteg honlapon ezt olvasom. Olyan ez mintha valami betegség lenne, és mint minden ilyesmi gyorsan terjedne. Kérem szépen az esküvőszervezésnek is vannak költségei, és nem is kevés. Ha valaki rendesen dolgozik, akkor százezres nagyságú. Ezt nem hiszem, hogy bárki kifizeti a párok helyett csak grátisz, és akkor még ott van az esküvőszervező saját munkájának díja.

 

Tudom, hogy erre az a válaszuk az így dolgozó szervezőknek, hogy azért tud ingyenes lenni az ő esküvőszervezési munkájuk, mert a szolgáltatóktól kapják a jutalékot. Ez így van. Valóban tőlük kapják. Néha 10 %-ot, de lehet ennél többet is kérni egy-egy szép összegű esküvő jutalékaiért. Hallottam már 20-30 % -os jutalékokról. Engem elég gyakran kísértenek meg emberek hasonló ajánlatokkal. Csakhogy, én tudok nemet mondani. Ha már megkaptam az esküvői pártól a szervezési díjat, akkor már nem engedi az erkölcsi tartásom, hogy tőlük is bezsebeljem ezeket a nem kevés összegeket. Nem engedem, hogy csak azért emeljen valaki szolgáltatási árat, és fizetessen ki több pénzt az esküvőjére készülő szerelmespárral, csak hogy az esküvőszervezőnek is tudjanak jutalékot adni.

 

Vajon hogyan képviselheti az érdekeit az esküvői párnak az az esküvőszervező, akinek nem áll érdekében szemtelenül alkudni, és ezzel csökkenteni a tervezett költségeket. Én a magam részéről bátran kijelenthetem, hogy sokszor előfordul, hogy megkeresem a szervezési díjamat, ezekkel az árcsatákkal, úgy hogy közben maximálisan figyelembe veszem, és szem előtt tartom a megrendelő pár érdekeit. Nem mondom hogy könnyű feladat, de nem is könnyű munka az esküvőszervezés. A dekoráció tervezéskor pedig a beszerzési árakkal dolgozom, vagyis azt az árat kapják meg az esküvőire készülő párok amennyiért én megvettem a piacon, nagykereskedésben kiszemelt árut, vagy virágokat. Ezután pedig szépen kikalkulálom, mennyi időt töltök ezzel a feladattal, mennyi idő alatt készül el a kompozíció.

 

Így aztán nem vagyok rákényszerítve, hogy 100 szál virág legyen az esküvőn, de nagyon drágán. Ezért van az, hogy az én esküvőimen nagyon sok virágot használunk fel. Érdekes anyagokat tudunk beleálmodni, mert nem az lebeg a szemünk előtt, hogy jó drága legyen, mert bele kell építeni a munkadíjat is az anyagárba. Valószínű ezért láthatunk a magyar honlapokon kevés nem nemes virágokból készülő kompozíciókat.

 

A másik dolog, amit még szeretnék magamból kiírni.

 

Egy vasárnap reggel csöngött a telefonom, és egy ismerősöm felhívott, hogy a tegnapi éjszakán egy esküvőn voltak, ami majdnem meghiúsult, mert az esküvőszervező lelépett a pénzzel. Eltűnt.

 Felvette a pénzt kifizetendő előlegekre, majd elérhetetlenné vált, és meglépett. Úgy könyörögte be az esküvői pár magát a fogadás helyszínére, és elképzelem, hogy milyen rossz emlékként marad meg nekik ez az elméletileg csodás napjuk. Hogy van valakinek erre szíve? Miből vannak az emberek? Most már bármikor bármit meg lehet tenni velünk? Miért fáj nekem ez ennyire?

 Már velem is megcsinálta ezt valaki, bár az esküvőmön még ott volt mint tanú, azután maga felé kezdett hajlani a keze a közös munkánk során. 

 

Üzenem ezeknek a „kollegáknak”:

 

Szégyelljék magukat! Bár nem hiszem, hogy az ilyen gyalázatos tettet elkövető lényeknek ez a szó jelent valamit: BECSÜLET

4 komment

Címkék: esküvőszervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://exkluziveskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr191174963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aurora88 2009.09.06. 12:17:42

Szentséges ég hogy lehet egy ilyen ember szervező ? egyáltalán , aki ilyen munkát tudhat magáénak ...ez botrány.

Főiskolai hallgató vagyok egy neves főiskolán Kodolányi János (BP.) és andragógia szakon. Az az élet célom hogy egyszer én is esküvőszervezőként dolgozhassak nem sokára , saját céget nyitni vagy valakinél dolgozni majd.
Egyenlőre szakgyakorlatra keresek helyet lehetőleg kapcsolódjon a rendezvényszervezés eme ágához. Ez a legfőbb vágyam kommunikálni emberekkel, valóra váltani a gyerekkori álmokat,terveket,vágyakat ..érettségi előtt már eldöntöttem hogy ezzel szeretnék majd foglalkozni és menetrendszerűen végzem el a főiskolát haladok az úton cél az előttem van.

Volt szerencsém bepillantást nyerni a Deko Tv-n keresztül az esküvőszervezésbe ... és óriási feladat lehetett egyszerre 2 esküvőt szervezni + a forgatás stb. De gratulálok mert nagyon jól sikerült , a 2 esküvő is biztosan csodálatos volt.

További sikereket kívánok és még rengeteg szervezést a jövőben majd..a közvetlenségért meg elnézést kérek
még fiatal vagyok :) de reményeim szerint ezt a szakmát szép örökségként tovább vihetem majd

Tisztelettel Nagy Zsófia (20) főiskolás

Csörnyei Liza · http://www.lizaeskuvo.hu 2009.09.24. 15:45:51

@aurora88:

Kedves Aurora!

Sok sikert kívánok neked ezen a pályán! Szép feladat, nekem nem is igazán munka, hanem öröm.
Megértelek, hogy ezzel szeretnél a továbbiakban foglalkozni. Sokan jelentkeznek hozzánk gyakornoknak a Kodolányiról, sajnos nem tudunk mindenkinek gyakornoki helyet adni, de ha Te még nem küldted el az önéletrajzodat, akkor kérlek tedd meg, és ha már végképp nem boldogulunk a jelenlegi csapattal, akkor szívesen találkozom veled egy kávéra, egy beszélgetésre.

Üdvözlettel:

Liza

aurora88 2009.11.07. 11:05:56

@Csörnyei Liza: Elnézést hogy eddig nem jeleztem vissza , de a Főiskola nagyúr minden időmet leköti. Igazán megtisztelő lenne egyszer majd találkozni , kapcsolati tőke soha sem jön rosszul... önéletrajzomat szívesen elküldeném (bár még csak kezdetleges ) pontos cím ellenében. Jövő nyárra keresem a megfelelő helyet szakmai gyakorlatra mint mindenki más , helyzetünk korán sem egyszerű ugyanis addig rendezvény szervezői alapismereteket sem fogunk tanulni ( kénytelenek leszünk fejleszteni magunkat és előre alapozni ) ezért gondoltam hogy nem egyből szakmai gyakorlat céljából írok, hiszen egy teljesen kezdő hallgatóval sok mindent nem tud kezdeni az ember , de bízom benne hogy a jövőben változni fognak a dolgok ...ismeretségi körömben terveznek pár esküvőt és próbálunk segíteni a szervezésben tanácsokat adni nekik. Esztétikában de anyagiakban is egyaránt. Tényleg a legszebb szakma a világon ,ha tehetném már dolgoznék szívesen egészen addig amíg élek.

Tervezem hogy kilátogatok Január 30-31.-én az Esküvői kiállításra Budapesten is hiszen egy ilyen eseményen részt venni nem csak öröm , de rengeteget is lehet belőle tanulni.
Olvastam egy másik hozzászólásban hogy erre az évre már nincs több esküvőd akkor ezek szerint téli esküvőket nem is szoktatok szervezni ?

Üdvözlettel Tisztelettel :

Auróra ( Zsófia)

Csörnyei Liza · http://www.lizaeskuvo.hu 2009.11.12. 14:47:25

Kedves Zsófia!

Örülök, hogy ennyire lelkes vagy. Remélem, ez a lelkesedés majd párosul a tudással, és akkor eggyel több szakmáját értő és szerető esküvőszervező lesz Magyarországon. Jelenleg azt látom, hogy jelenleg nagyon sokan vannak ezen a piacon, akiknek máshol lenne a helyük. Nagyon sok pár hív fel csak egy panaszkodás erejéig, hogy mi történt velük az „ ingyenes esküvőszervező kollegák” munkája során. Ez azért sem jó, mert mire neked már saját irodád lesz, addigra már nem tudjuk pironkodás nélkül kiejteni a szánkon, hogy esküvőszervezők vagyunk. A szájhagyomány útján terjedő történetek, no és az internet információ özöne miatt már nem lesz renoméja a munkánknak. Valahogyan ki kellene szűrni a kóklereket, erre van állítólag az esküvőszervezők szövetsége, de ez valami másról szól, és nem a megrendelők érdekvédelméről.

Gyakornoki jelentkezésedet pedig elküldheted, de nem tudok neked most már megígérni semmi konkrétat, mert annyi jelentkezőm volt az elmúlt pár hónapban, hogy ha csak egy-egy esküvőre mást tennék be gyakornoknak, akkor is az eddig lebonyolított esküvők többszörösét kellene felvállalni. Ami nálam lehetetlen.

Sokan kérdezik kezdő esküvőszervezők lévén, hogy ugye nekem minden hétvégén esküvőm van? Ki kell hogy ábrándítsalak benneteket. Én csak nagyon kevés esküvőt vállalok fel, és csak abban a mennyiségben amennyit a tőlem megszokott minőségben az adott időn belül kitűnően meg tudok szervezni. Vannak kollegáim, de szinte mindenhol ott vagyok, mert ettől lesz olyan az egész mintha minden esküvő egy kicsit az enyém is lenne. Ezért lesz más, és egyedi, személyre szabott. Mint ahogyan a kézzel varrott cipőt is más viselni, mint a gyári tömegterméket.

Téli esküvőm még soha sem volt, de nagyon, nagyon szeretnék egyszer egy ilyen jellegű esküvőt megszervezni. Csoda dolgokat lehet belevarázsolni, és remélem még a jövő hoz nekem egy ilyen menyasszonyt aki ilyet szeretne. Sok nehézséggel is járna számomra, mert az én esküvőimen nem látsz sehol sem lufikat, és egyéb borzalmas műselyem dekorációkat. Viszont a virágok fagyérzékenyek, és én néha több ezer szál virággal is dolgozom. Volt olyan esküvőm ahol 7 000 szál virágot dolgoztunk be. Ennek a mennyiségnek a mozgatása már nem gyerekjáték.

Az viszont biztos, hogy a legszebb szakma a világon, és ha nincs esküvőm éppen akkor sem lehet unatkozni, mert már a következő szezonra lehet készülődni, tervezgetni, álmodozni.

Mivel már oly régóta szeretnél jelentkezni nálam, azért küld el az önéletrajzodat, hátha lesz nálunk új gyakornoki hely.

Baráti üdvözlettel:
Liza
süti beállítások módosítása